Sunday, 23 February 2014

TEMPE DAN SAYUR LODEH

Salam semua...


Cuaca di Utara sekarang ni sangat la panasnye...Alhamdulillah (nk kata apa lagi kan..), rasanya dah dekat 2 bulan tak ujan...sian sawah bendang, kering kontang...Bak kata abah aku, "Padi abah menjadi tahun ni, tapi di sebabkan kemarau, padi tak berapa berisi...". Kesian abah, redha je la bah, nak buat macamana, bukan kuasa kita...


Ai...panas-panas ni macam-macam benda aku teringin nak makan. Tiba-tiba teringat betapa payahnya nak dapatkan tempe kat Kedah ni, punya la susah...kebarangkalian untuk bertembung dengan encik tempe ni, ada la dalam 1 kali sebulan... Tu pun belum tentu...ehehehe.


Kalau dapat tempe pun sedap gak, boleh buat sayur lodeh...ala yang orang makan dengan nasi impit tu...lontong la...apa la korang ni, tu pun tak tahu...


Search punya search, dapat la aku satu resepi ni, terima kasihla kepada pemilik blog Mama Cupie's Connermudah sangat...nak try tak? Jom...



gambar sekadar hiasan ye..




KUAH LODEH


Bahan-bahan:

Bawang putih 3 ulas

Bawang merah 7 biji

1/2 inci kunyit hidup

Sedikit udang kering

Semuanya di blend halus dengan sikit air


Sebatang serai - dititik


2 keping tauhu

1 keping tempe
Semuanya di goreng dan di potong segiempat

Secawan isi ayam

10 ekor udang sederhana di buang kulit

5 batang kacang panjang

3 helai daun kubis di potong sederhana

1 batang karot di potong dadu

2 biji ubi kentang di potong dadu

1 biji terung di potong dadu

Sedikit suun dan sayur pucuk kacang soya di rendam

1 mangkuk santan

1- 2 mangkuk air jika perlu


Cara membuatnya: 

1. Panaskan minyak. Tumis serai bersama bahan kisar hingga garing.

2. Masukkan kentang dan lobak merah yang di dadu.

3. Bila separa empuk, masukkan isi ayam dan sedikit air.

4. Bila ayam sudah separa masak, masukkan santan dan air. 

5. Seterusnya masukkan udang dan sayuran yang lain. 

6. Bila mendidih, masukkan tempe dan tauhu yang sudah digoreng tadi. 

7. Perasakan dengan garam dan gula. 



Nak sedap lagi makan dengan sambal kerang...Aduhh...meleleh air liur...





SAMBAL KERANG 

(ni resepi bonda aku) 


Sekilo Kerang - rebus dengan sedikit garam dan kupaskan kulitnya 


Bahan A 

Sebatang serai - dititik 

Seulas bawang merah - dimayang

Seulas bawang putih - dimayang

Untuk menumis



Bahan B

Seulas bawang besar di belah empat

2 ulas bawang putih

10 biji cili kering - direndam air panas hingga lembut

Semua ni dikisar halus

Asam jawa - dicampur sedikit air

Gula dan garam secukup rasa



Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A hingga naik bau.

2. Masukkan bahan B, masukkan gula dan garam secukup rasa (petua mak, bila nak buat sambal tumis, katanya supaya cepat pecah minyak) dan biarkan mereneh hingga pecah minyak.

3. Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa, kacau sedikit dan terus masukkan kerang.

4. Biarkan mendidih dan siap untuk dihidang.


Jom kita try buat, aduhhh...tak sabar dah rasanya nak buat ni...Kena pulak encik suami baru bagitau yang dia dah dapat tempe yang aku dok cari-cari selama ni. Terbaik la en suamiku sayang...

Ok lah...sampai jumpa lagi lain kali


Chow

No comments:

Post a Comment