Saturday, 15 June 2013

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK


Dah berminggu2 kekasih hati nak makan Ikan Patin Masak Tempoyak...sejak pindah dari Pantai Timur ke Utara Tanah Air ni dah lama rasanya tak pekena Ikan Patin Masak Tempoyak ni...mana la nak cari patin dan tempoyak kat negeri Laksa & Bihun Sup ni...(sambil kesat air mata...huhu..)

Ish...yang sebenarnya aku pun teringin jugak..(sambil tersengih sorang2..). Pegi pekan sehari cari patin pun x jumpa, inikan pulak tempoyak...rasanya org sini x makan tempoyak kot...(agaknye lah...)

Nak dijadikan cerita, Jumaat baru2 ni pegi la ke pekan sehari kat area umah aku ni...terjumpa la ikan patin fresh yang di bawak dari negeri paling hujung di Utara. Bagai orang mengantuk disorongkan bantal..apatah lagi dengan harganya yang agak murah dibandingkan dengan harga di Pantai Timur...apa lagi, teruslah sang kekasih hati membelinya walaupun tahu betapa susah nak cari tempoyak...(huhu...sedih lagi..)

Hari keja berikutnya kat ofis..aku pun selidik la dengan geng2, memang diorang kata susah nak dapatkan tempoyak di sini...dan diorang suggest untuk buat sendiri..(maksudnya homemade tempoyak la ni...). Terima kasih la kepada Niza, Linda (pemilik blog Rencah Kehidupan boleh search kat sini http://luvzaraadelia.blogspot.com/ )dan Ida. Aku pun dengan bersemangatnya menuntut ilmu la dengan sifu Kak Nora (pemilik blog Cahaya Kehidupan boleh search kat sini http://norataiping.blogspot.com/ - ehehe..terpromote la pulak).

Rupanya senang je nak buat tempoyak ni..jom kita try sama2 nak?? Ni cara2 nak buat tempoyak :

TEMPOYAK



Durian fresh (Kak Nora kata guna durian fresh lagi sedap) 
Garam (agak2 je)
Gula (pun agak2 je)

Cara dia:

1. Ramas durian (untuk asingkan isi dengan bijinya)
2. Perasakan dengan garam & gula
3. Letakkan ke dalam bekas yang kedap udara
4. Dah siap, perap dalam 1-2 hari, and then dah boleh guna. Kalau nak tahan lagi letak dalam peti tempat beku (ni petua dari Bonda Mertuaku)

Balik nanti boleh la cari durian di sepanjang jalan ke rumah and boleh la try buat malam ni...hmmm..(sambil menggosok kedua2 belah tangan) x sabar rasanye. Lusa dah boleh buat Ikan Patin Masak Tempoyak (yihaaa..sambil lompat2 manja...ehehe..buruk sangat aih..). Bukan apa, excited sangat nak menjamu perut kekasih hati yang macam dah ngidam tu (eh..jangan salah faham ek..). Hmmm...cerita pasal Ikan Patin Masak Tempoyak, jom kita try buat sama2 nak? Sedap tau...Ni resepinya :

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK




Ikan Patin (anggaran cukup untuk makan 1 family)
Tempoyak secukup rasa ( off course lah kan..hehe)
Daun Kesom 
Cili Padi (orang sini kata Cabai Melaka)
Kunyit Hidup
Bawang merah (dalam 2-3 ulas - setengah orang tak letak bawang)
Asam keping (1 cukup lah, takut masam sangat nanti)
Garam


Cara dia:

1. Blend semua bahan kecuali ikan patin, daun kesom & asam keping.
2. Di dalam periuk, letakkan ikan patin, daun kesom & asam keping, masukkan bahan yang telah diblend tadi, letakkan sedikit air (agak2 tenggelam ikan)
3. Renehkan hingga mendidih atau pun hingga ikan masak (jangan lama sangat reneh, nanti ikan hancur)
4. Akhir sekali perasakan dengan garam (agak2 je la ye..)
5. Siap untuk dihidangkan.

Hmmm...teringat2 baunya yang mengiurkan tu...Ish..tak sabar rasanya nak buat. Jom sama2 kita try ye...Tq Kak Nora, ajar buat tempoyak sendiri..


No comments:

Post a Comment